Najnebezpečnejšie priechody pre chodcov majú nové osvetlenie

10.02.2009 Kežmarok

Kežmarok 10. februára (TASR) - Mesto Kežmarok inštalovalo špeciálne osvetlenie po oboch stranách piatich priechodov pre chodcov na hlavných cestných ťahoch.
\"Ide o štyri priechody na frekventovanej štátnej ceste I/67 spájajúcej Poprad so Starou Ľubovňou a jeden na ceste smerom do Ľubice pri východe z námestia ku kostolom a nemocnici. Našim cieľom je bezpečnosť chodcov v súlade so zásadou vidieť a byť videný, \" povedal pre TASR Ladislav Faix z Mestského úradu v Kežmarku. Dodal, že obojstranné osvetlenie jedného priechodu si vyžiadalo takmer 4500 eur (135.000 Sk).
Vodiči pri prejazde mestom v noci a za šera zbadali chodcov najmä v tmavom oblečení, nezriedka neskoro a kolízie končili aj tragicky. S riešením sú občania Kežmarku spokojní. \"Je to pod svetlom. Keď tadiaľ človek ide, vidno ho. Vodič ho skôr vidí, ako keby bola tma. Hlavne, ak je chodec v tmavom oblečení, vo svetlom ho ešte vidno, ale takto... \" komentoval situáciu starší pán na priechode cez cestu smerom k cintorínu.
Na jednom z najčastejšie využívaných priechodov pre chodcov na ceste I/67 medzi trhom a nákupným strediskom Bažant osadili v strede aj vyvýšený ostrovček, aby zbytočne neobmedzovali plynulosť cestnej premávky.
Bezpečnosť chodcov patrí k prioritám mesta. Vlani v jeseni vybudovali v Kežmarku prvú okružnú križovatku na štátnej ceste I/67 pod železničnou stanicou. Ďalšia by mala vyrásť pri futbalovom štadióne a červenom kostole. Kritické miesta pri obchodnom centre Bila a pri pošte má vyriešiť svetelná signalizácia. \"Práce na výstavbe prvej zo svetelných signalizácií by sa mali rozbehnúť v jeseni tohto roka, \" priblížil zámery vedúci odboru L. Faix. Dodal, že inšpiráciou na výstavbu špeciálneho osvetlenia priechodov pre chodcov bola návšteva \"radných\" v Sučanoch. V súčasnosti majú podobne osvetlené priechody pre chodcov aj ďalšie mestá na východnom Slovensku, napríklad Prešov či Spišská Belá.
 

Vyberte región